Dolný Smokovec fürdőinek története

Magas-Tátra városa, Dolný Smokovec helyi része gazdag fürdőtörténettel rendelkezik, ehhez kapcsolódik, hogy több régebbi gyógyszállodával rendelkező település. Gyermek tuberkulózisra (csont-tüdő) szakosodott kezelőtelepülés. Megalapításához 1881-ben Jozef Bohuš kesmári tanár adott lendületet, aki megfizethető diákturista otthont próbált építeni Starý Smokovec közelében. A tőkehiány meghiúsította erőfeszítéseit. A befejezetlen épületet a Kežmarská banková részvénytársaság vette birtokba és további telkeket vásárolt meg, így a település a magyar arisztokrácia üdülőhelyévé változott. Az építkezés legrégebbi időszakát a favázas arisztokrata nyaralók jellemzik.

Az első nagyobb szálloda (ma Vila Kollár) 1889-ben épült. Az 1890-ből származó fakápolnával ellátott épületek mindegyikét a szepesszobai Majunke Gedeon építész tervezte. Az első világháború idején katonai kórház működött itt, azóta a település az egészségügyi szolgálat szolgálatában maradt. Tuberkulózisos gyerekek szállták meg a hadsereg által kiürített épületeket. J. Marek építész tervei alapján 1931-ben modern kórház épült belső és sebészeti pavilonnal, amely ma is a komplexum központi objektuma. A Pod Lesom lakótelep is Dolný Smokovechez tartozik. 2005 után azonban a gyógyfürdő-terápiás jelleg hanyatlásnak indult, ma már a szabadidős rekreáció, a túrázás, a téli sportok kerülnek előtérbe.

Gedeon Majunke

Favázas és gerendaépületeket tervezett Dolný Smokovecnek. A neoklasszicizmus neoreneszánszsal és szecesszióval ötvözött stílusában a szepesi városok számára tervezett közigazgatási és iskolai épületeket, villákat, családi házakat. A helyi kúriák egy részét restaurálta, a szepesi temetőkben több sírkő szerzője, tervei alapján kertek, parkok jöttek létre. Bár szülővárosában az önkéntes tűzoltóság hagyományos parancsnoki posztját is betöltötte, inkább annak korszerűsítésére helyezte a hangsúlyt. Nagyon fontos volt számára, hogy Szepesszombaton bevezessék az áramot, neki köszönhetően működött hazánk egyik első gőzfűrésztelepe. Életenergiájának nagy részét azonban a Magas-Tátrának szentelte, ahol a Kassa-Bohumín vasútvonal megnyitása után kiterjedt építkezés kezdődött. Az alpesi turisztikai központokból szerzett tudását üdülőhelyek, nyaralók, gyógyfürdők, szociális és vendéglátó létesítmények, romantikus templomok tervezésében kamatoztatta. Mindig egy sajátos környezetből indult ki, oda megfontoltan, észrevétlenül komponált épületeket. Előnyben részesítette a természetes anyagokat, amelyek ellenállnak az esetleges éghajlati hatásoknak. Csak így kezdhette meg Téry házikójának építését.